Kerst koffie X Cafe tière

Kerstkoffie met een Cafetière

Speciaal voor de feestdagen ontwikkelde onze huisbrander Blanche Dael een heerlijke kerstkoffie. Een rijke koffie die de zoetheid van mocha en caramel combineert met tonen van drop en een gebalanceerde fruitigheid. Perfect voor de feestdagen en volledig in zijn recht wanneer je met een cafetière aan de slag gaat. Waarom? Onze Barista Tymon legt het je graag uit.

Hoi! Tymon hier. Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Tymon Folkerts en ik ben sinds 4 jaar werkzaam bij Blanche Dael Coffeelovers. Voor ik hier werkte hield ik al van koffie en die liefde is, sinds ik barista ben, alleen nog maar gegroeid. Sterker nog, ik heb er mijn doel van gemaakt om de kwaliteit van de koffie die wij serveren zo hoog mogelijk te houden. Inmiddels ben ik hoofd barista geworden en mag ik al onze medewerkers trainen in het bereiden van onze dranken. Hier online neem ik jou graag mee in al het moois dat de wereld van het heerlijke ‘zwarte goud’ te bieden heeft. Om te beginnen dus onze kerstkoffie met de cafetière als zetmethode.

 

DE ZETMETHODE
Bij het kiezen van de zetmethode kijk je naar de smaken die in de koffie voorkomen. Het is namelijk zo dat elke zetmethode een ander bepaald soort smaken eruit laat springen. In dit geval hebben we gekozen voor de cafetière. De mooie melkchocolade tonen uit deze koffie komen door de cafetière volledig tot zijn recht. De stalen filter van de cafetière zorgt ervoor dat de koffie genoeg body meekrijgt. In een papieren filter blijven de oliën uit de koffie meer achter wat zorgt voor een minder volle body.

DE CAFETIÈRE
De cafetière, oftewel French press, is een vroege vorm van Slow coffee. Van oorsprong is dit een Franse zetmethode, vandaar ook de internationale naam French Press. Het huidige ontwerp is in 1929 gepatenteerd door de Italiaan Attilio Calimani. Bekende cafetièremerken zijn Bialetti, Bodum en la Cafetiere. Doordat deze zetmethode aan tafel kan worden geserveerd, kan dit als alternatief koffieconcept in de horeca dienen. Daarnaast vinden we de cafetière vaak terug aan de ontbijt- of brunchtafel.

MIJN RECEPTUUR VOOR DE CAFETIÈRE
In de cafétière gaat 20 gram grof gemalen koffie waarop 50 gram water wordt gegoten van 90 graden.  Dit geheel roer je met een lepel. Na 30 seconden vul je de rest van de cafétière tot 300 gram met het water van 90 graden en roer je weer zodat alle koffiedeeltjes in contact volle komen met het water. Je doet het deksel erop, maar je duwt het filter nog niet naar beneden. Je laat eerst de koffie nog 3 minuten brouwen. In totaal komt de brouwtijd op 3,5 minuut. Nu duw je het filter rustig naar beneden en serveer je de koffie direct uit. Let op dat de kopjes voorverwarmd zijn.

Geniet ervan!
Tymon

Kun je niet wachten om de kerstkoffie op z’n allerbest te proeven? Bestel ‘m dan vandaag nog bij Coffeelovers Plein 1992 of koop de koffie (en de cafetière) hier online en ga thuis aan de slag.